Látogatók

Ma18
Tegnap27
Hét18
Hónap680
Összes77764

4 vendég és 0 tag van jelen


A weboldal elindult: 2013. feb. 11.

Véletlenszerű képek

galambok 2012 022.jpg

Békés galambok szombatja - Az Országos Díszposta Fajtaklub nemzetközi bemutatója

Szeptember 4-én, szombaton egy szelíd, napsugaras napon került megrendezésre az Országos Díszposta Fajtaklub nemzetközi bemutatója Abonyban, a Vadászháznál. Ezen alkalomból Petrezselyem Sándorral, az Országos Díszposta Fajtaklub elnökével a rendezvény apropójáról beszélgettünk.


Idén lett 30 éves az Országos Díszposta Fajtaklub. Ebből az alkalomból próbáltunk egy nemzetközi bemutatót szervezni. Mivel a galambjaink német eredetűek, és Németországból vásároljuk be a tenyész anyagokat, így német tenyésztőket is igyekeztünk meghívni a kiállításra. Eredetileg hét német tenyésztő jelezte, hogy részt vesz a kiállításon, ebből 5 tenyésztő utazott Abonyba. Eredetileg Lengyelországból, Csehországból és Romániából is jöttek volna, de különböző elfoglaltságok miatt sajnos nem tudtak részt venni a kiállításon. Vannak idősebb tenyésztők is, akik minden évben látogatják a kiállításokat. A nyári bemutatókra a családias összejövetelek jellemzők, ahol egy jó ebéd és ital mellett az emberek elbeszélgetnek galambjaikról, vitáznak és a bírálókat minősítik. Úgy gondolom, hogy sikeres rendezvény lesz a mai – mondta el lapunknak Petrezselyem Sándor.

- Pontosan hány galamb látható a bemutatón?

- 140 galamb lett nevezve. Országos kiállításon 80, 100 galambot szoktak kiállítani, tehát ez jónak mondható. Januárban rendeztünk egy galambkiállítást szintén Abonyban, ahol 200 galamb volt kiállítva. (2010. január 28-31. között került megrendezésre a Galamb- és Díszmadár 30. jubileumi díszposta fajtaklub kiállítás, amely nagy sikert aratott Abonyban – szerk. megjegyzése). Most maximálva lett a nevezés, ezért került 140 galamb kiállításra.

Mi, magyar tenyésztők büszkék lehetünk a német fajtagalambra. Háromévente európai kiállítást rendeznek, ahol részt szokott venni a magyar fajtaklub is. Tavaly Európai Champion győztes galambja is lett a magyar tenyésztőknek.


- Hogyan történik a galambok bírálása?

- A magyarok és a németek közösen bírálnak. A 140 galambból a bírálók több szempont szerint, pl. szín alapján kiválasztanak 18 galambot, és közösen hoznak határozatot, hogy a két ország bírálati szempontjait figyelembe véve melyek a legjobb galambok, amelyeket díjazni fognak.

A német tenyésztők tíz díjat hoztak a kiállításra. A regensburgi és a Nedenbayer Klub képviselteti magát. 30 év alatt – amióta a Fajtaklub létezik - még nem sikerült ilyen nemzetközi rendezvényt megvalósítani, ahol a német tenyésztők megjelentek volna. Büszkék lehetünk rá, hogy ilyen éltenyésztők közül hárman-négyen is eljöttek a rendezvényre.


- A magyar tenyésztők honnan érkeztek, kik az abonyi tenyésztők?

- Mivel országos kiállításról van szó, az ország minden területéről érkeztek, Veszprémből, Debrecenből, Kisvárdáról és Gyöngyösről is. Egész pontosan 32 tenyésztő vesz részt a rendezvényen. A német tenyésztők - bár nem neveztek – jelenlétükkel megtisztelték a kiállítást. Délután lesz klubgyűlésünk, ahol a külföldi vendégek beszámolnak az Országos Díszposta Fajtaklub tenyésztési állományáról, véleményt formálnak a magyar tenyésztőkről. Abonyból hárman képviselik a galambokat, Krupincza István, Szabó Géza és jómagam.

- Milyen rendezvény várható még az idén a Fajtaklub ill. az Egyesület szervezésében?

- A Fajtaklub nevében elmondhatom, hogy november hónapban Szolnokon és Dabason lesz nagyszabású fajtaklub kiállítás lesz. Decemberben szintén lesz egy nagy országos kiállítás. Ezen kívül minden évben vannak egyesületi kiállítások, ahol a fajtaklubunk mindig képviselteti magát. Abonyi Galambász és Díszmadár Tenyésztők Egyesülete minden évben január utolsó hetében rendez országos kiállítást. Sajnos a helyszín kiválasztása mindig nagy gondot okoz. Reméljük, hogy jövőre ez az akadály is elhárul, és színvonalas rendezvényt tudunk megvalósítani.


 

Íme a díjazottak névsora:

Vagyóczki Imre - Szigethalom

Petrezselyem Sándor - Abony

Farkas János - Halásztelek

Ábrahám Gyula - Veszprém

Csizi Péter - Túrkeve

Földesi Gyula - Szekszárd

Darázs Péter - Szolnok

Szoták András - Ajak

 

Gratulálunk a díjazottaknak!

 

- Darányi Erika -

Fényképezte: Szilágyi Tamás

/2010. szeptember 4./